Beba i slikovnice: što, kada i kako?

Ono od čega nikada nije prerano početi jesu pjesmice koje mama može pjevušiti ili izgovarati bebi već od prvih mjeseci života, tijekom rutinskih aktivnosti vezanih uz svakodnevnu njegu (presvlačenje, kupanje, uspavljivanje, masaža i dr.).

Isto je i s prvim slikovnicama. Danas se mogu nabaviti prve platnene slikovnice "vrpce" koje se sastoje samo od slika i zavežu se za stranice krevetića ili kolica. One potiču bebu da okreće glavicu dok leži i koncentrira pogled. Najbolje su one dvostrane, gdje je jedna strana s crno-bijelim slikama (za novorođenče), a druga sa slikama u boji (za 2-3 mjesečno dojenče). Crno-bijele slike u obliku jednostavnih geometrijskih uzoraka razvijaju u bebe prvo fokusiranje vida. Važno je samo mijanjati stranu na kojoj se nalazi slikovnica i povremeno je uklanjati, da beba i s te strane može vježbati gledanje u daljinu.

Nakon toga može se bebi početi davati u ruke šuškave platnene slikovnice za dojenčad (sa trakicama, šuškalicama i zvečkicama). One su više igračke nego knjige, ali ipak su slikovnice s platnenim stranicama. Kada beba počinje stavljati igračke u usta daju se gumene slikovnice (one su poslije dobre i za kupanje, kada beba već sjedi u kadici).

U dobi oko 6-7 mjeseci (kada beba počinje sama sjediti) može se početi polako s "pravim" kartonskim slikovnicama, u kojih su stranice izrađene od vrlo tvrdog "neuništivog" kartona debljine oko 5 mm. Najbolje su za početak multisenzoričke slikovnice koje na stranicama imaju vrlo jednostavne krupne slike s debelim crnim obrisom, čisto jarko obojenih površina, ali s različitim senzoričkim umecima (npr. komadići krzna, tkanine, brusnog papira, plastike, neke svjetlucave detalje i dr.) Bebe ih istražuju prstićima i sviđa im se dirati te materijale (npr. pogladiti macin mekani krzneni trbuščić ili dirati hrapave šapice). To je jako razvojno poticajno, a ujedno se radi i o prvim mini pričama. Jedna stranica - jedna kratka rečenica. Najbolje su one u kojima se rečenice ponavljaju, a mijenja se samo jedna ili nekoliko riječi. Bebe još ne prate te pričice, nego više se bave opipavanjem i razgledavanjem slika. Kao prve teme su dobre npr. bebin dan ili neko mladunče životinje (mačić, psić, konjić i dr.).

Preporučujemo i posebne slikovnice za poticanje govora u beba već od 6 mjeseci starosti. Objavljujemo serijal takvih slikovnica "Pino". Prva po redu, za bebe do godinu dana je slikovnica-kartonka "Pino uči govoriti". 

U cijelom razdoblju do kraja prve godine nastavljaju se gumene, plastične, platnene slikovnice, uz postupno sve veće prevladavanje kartonskih.

Prema kraju prve godine kartonske slikovnice već postaju malo složenije, većinom bez senzoričkih elemenata, sa slikama s više likova na stranici i jednom rečenicom. Već se može ponuditi i prvi slikovni rječnik ili više njih na razne teme.

Preporuka: Slikovnica za razvoj govora "Pino uči prve riječi".

Paralelno s tim svakako se poveća opseg "pjesničkog repertoara" koji osim tema iz bebine svakodnevnice (hranjenja, kupanja i dr.) sada uključuje i kratke pjesmice o životinjama, pjesmice za prva glasovna oponašanja i sl.

Takve slikovnice zauzimaju središnje mjesto u dobi od 1 do 1,5 godine, kada dijete još ne može pratiti pravu priču tipa "za laku noć", ali je već sasvim spremno za kratku pjesmicu-pričicu. U toj dobi pjesmice imaju najveće značenje i jako veliku ulogu u razvoju govora. Nakon 1,5 godine dijete kojem su se prije recitiralo mnogo pjesmica, već može dopunjavati rime (zadnje riječi u retku) u više od desetak pjesmica. Pjesmice će nastaviti pratiti dijete i dalje, kroz cijelo rano djetinjstvo. U dobi od 2 do 3 godine dijete već može samo recitirati kraće pjesmice od početka do kraja ("čitati" ih u slikovnici ili recitirati napamet).

Nakon 1,5 godine roditelji trebaju početi sa slikovnicama pričama. U toj dobi  dijete još možda neće posve pratiti priču, ali to će se početi događati prema 2. rođendanu. Npr. slikovnice poput "Dobro jutro, Karlo!/Laku noć, Karlo!" su djeci u toj dobi omiljene. Sada se čitanje priče uvodi u ritual uspavljivanja. Dijete već bira što želi da mu čitate i ne treba se čuditi (a kamo li protiviti) ako želi da jednu te istu slikovnicu čitate svaku večer ili čak više puta dnevno, od početka do kraja.

Preporuke:
Dobro jutro, Karlo! / Laku noć, Karlo!
Gdje je Karlo? / Karlo ide u trgovinu

Nakon 2 godine roditelji mogu već nuditi edukativne slikovnice koje potiču rečenični govor.

Preporuka: Pino sastavlja rečenice

To je ujedno i dob za prave prve priče koje u početku trebaju biti jednostavne (npr. kao u seriji "Priče s Voćne farme") kao i prve problemske slikovnice (npr. serijal "Pip i Popi").

To je dob za Božićne i ostale "sezonske" priče. Sada roditelji trebaju doista pažljivo birati slikovnice, kako sadržajno, tako i likovno.

Također, to je dob kada se djetetu treba početi nabavljati više slikovnica, izdvojiti policu ili ormarić posebno za djetetove knjige. Vrijeme je i za posjećivanje dječjeg odjela obližnje knjižnice. Dijete više nije beba, nego je mališan koji treba naučiti da se knjige ne smiju uništavati, da se u njima ne smije šarati (osim slikovnica koje su za to posebno namijenjene). Djetetova polica s knjiga treba se popunjavati raznovrsnim knjigama, pričama, pjesmaricama, bajkama i dr. Naravno, još uvijek će biti "incidenata" s poderanom stranicom, zato ako ste kupili skuplju i kvalitetniju knjigu koja je možda čak i korak ispred njegove dobi i koju želite sačuvati za nadolazeće godine, ne ostavljajte dijete nasamo s tom knjigom, nego je čitajte zajedno, dok vam  mirno sjedi u krilu. To je mnogo bolje nego ozbiljno naljutiti se na mališana koji još razvojno nije u stanju obuzdavati porive "knjigouništavanja".
 

Napisala: Ilona Posokhova, prof. logoped


NAŠE PREPORUKE:

od 6 do 12 mjeseci: 

Pino uči govoriti


od 12 mjeseci do 2 godine: 

Pino uči prve riječi

Mamine pjesmice za mališane i predškolce

Dobro jutro, Karlo! / Laku noć, Karlo!

Gdje je Karlo? / Karlo ide u trgovinu


Od 2 do 3 godine:

Pino sastavlja rečenice

Upoznajmo Pettsona i Findusa

Gdje je Findus?

Pip i Popi (serijal slikovnica)

Priče s Voćne farme (serijal slikovnica)

Mumini (serijal interaktivnih slikovnica Mumin slavi rođendan, Mumin je zalutao, Mumin na jedrenju...)


© Planet Zoe, 2020.

Preuzimanje teksta bez suglasnosti nakladnika Planet Zoe nije dopušteno.