Planet Zoe
Knjižara za roditelje

Moje dijete

Nova knjiga - 'Šest koraka u razvoju govora'

Dragi roditelji, logopedi i odgojitelji! Predstavljamo Vam novu knjigu i ujedno program poticanja razvoja govora u male djece prema metodi logopedskih bajki. Taj djeci zabavan, jednostavan i učinkovit način rada mogu koristiti i roditelji koji žele svakodnevno pomagati djetetu u razvoju, osobito roditelji djece usp... nastavak »

Nova knjiga - 'Što roditelji ne bi trebali činiti, a svejedno čine'

'Ovu sam knjigu kupila na preporuku prijateljice i smatram je najrazumnijom od svih knjiga za roditelje koje sam pročitala u zadnje vrijeme, a pročitala sam ih dosta! Opisani su svi problemi s kojima se susreću mame mališana. Sve je napisano vrlo jednostavnim jezikom i savjeti su stvarno praktični! Žao mi j... nastavak »

Dječja ljubomora

Ljubomora je osjećaj poznat svakome, odraslima i djeci. Svatko ga može opisati na svoj način. Pritom je moguće ogorčenje zbog nepravedne sudbine („zanemaruju me“),  ljutnja na suparnika/suparnicu („sve je to zbog njega/nje), ili muke zbog vlastite nesavršenosti („možda uopće n... nastavak »

Dječja ljutnja i agresija

Mojoj su kćeri gotovo 2 godine. Ona jako želi biti samostalna, raditi neke stvari poput odraslih. Podržavam je u onome što može učiniti, ali u nekim je stvarima moram odbijati. To odbijanje izaziva toliko burnu reakciju da dijete može zamahnuti i udariti mamu (tatu), baciti šalicu na pod, itd. Kako ... nastavak »

Durenje i ispadi u dvogodišnjaka i trogodišnjaka

Roditelji koji su „prošli“ to kritično razdoblje u djetetovom odrastanju sigurno su ga dobro zapamtili. Iz pisma jedne mame: "Djetetu su 2,5 godine, inače je drago i mirno, no čim mu zbog nečega prigovorim ili mu nešto zabranim, pada na pod i počinje udarati glavom, rukama i nogama o... nastavak »

Djeca s one strane ogledala

Ta djeca nisu poput ostale. Katkad zadivljuju svoje roditelje, katkad ih zabrinjavaju, ali najčešće uzrujavaju. Njihove mašte bilo bi dovoljno za desetke scenarija filmova fantastike, no to ih ne sprečava da svojim pogreškama „ubijaju u pojam“ sve učitelje u školi. Tko su on... nastavak »

Kada se obratiti logopedu

Vjerojatno nema potrebe posebno objašnjavati koliko je govor važna sastavnica u djetetovu razvoju. Kao možda nijedan drugi vid djetetova razvoja, uredan razvoj govora ovisi o utjecaju okoline u kojoj dijete živi, odnosno o jezično-govornoj sredini koju za njega od rođenja stvaraju njegovi najbliži – ... nastavak »

Pročitajte poglavlje iz nove knjige - Knjiga za nesavršene roditelje - za osjećajne, promišljene i pomalo zabrinute roditelje koji žele podići sretno dijete - tvorca vlastitog života

Kako neodgojeno dijete! Usklik je to što plaši veliku većinu roditelja, a može se čuti prilično često. No obratite pažnju na to tko su ti ljudi koji tako klikću. Jesu li to mladi roditelji, poput vas? Malo je vjerojatno! Mladi roditelji dobro znaju što znači podizati malo dijete. U pravi... nastavak »

Prvi put u dječji vrtić: pitanja i odgovori psihologa

Uskoro mnogim mališanima počinje vrtićki život. Kako će proći taj prvi dan, kako će se osjećati mališani i vi, njihovi roditelji? Što će se događati sljedećih dana, tjedana i mjeseci? Na pitanja roditelja vezana uz uobičajene i neuobičajene teškoće prilagodbe dje... nastavak »

Kako djetetu dati temelje za uistinu sretan i ispunjen život

Ne može nam se predbaciti da ne volimo svoju djecu. Kupujemo im razvojne igračke i materijale, poučavamo ih čitanju i računanju. Igramo razvojne igre, pripremamo ih za školu, provjeravamo njihovu spremnost nizovima testova i zadataka. Vodimo ih na tečajeve stranih jezika, brzoga čitanja i naprednog učenj... nastavak »

Terapeutske bajke koje pomažu djeci

U knjizi "Škrinjica s blagom za dječju dušu" predstavili smo vam bajke i priče koje će djetetu pomoći da pristupi svojim unutarnjim "izvorima". U psihologiji ih zovemo terapeutskim metaforama, zato što osnovna misao bajke tu nije predstavljena izravno, u moralnoj pouci, nego... nastavak »

Razvojne priče za glasno čitanje

"Razvojne priče za glasno čitanje" je nova biblioteka nakladničke kuće Planet Zoe u kojoj smo započeli objavljivati priče za malu djecu koje potiču njihov cjelokupan razvoj. Što su "razvojne priče": - vezane su uz djetetovu svakodnevnicu i rutinu, prepoznavanje poznatih zbivanja i n... nastavak »

Kako u djeteta oblikovati predodžbu o dobu dana, danima u tjednu i godišnjim dobima

U razgovoru s mališanom doba dana spominjemo jedino kada mu kažemo „Dobro jutro“ i „Laku noć“, no nismo svjesni da zbog rijetkog spominjanja tih pojmova čak ni u trogodišnjeg djeteta još praktički ne postoji razumijevanje pojmova dijelova dana. Zato u svakodnevnom ž... nastavak »

Razvijanje djetetove predodžbe o vremenu

- Doći ću po tebe čim budem slobodna, u četiri sata! Čini se da ga vaše obećanje nije posve umirilo, u očima mu se vidi tuga: -  Kada ćeš se vratiti? Riječi „minuta“ i „sat“ za vašeg su četverogodišnjaka ili petogodišnjaka još uvijek... nastavak »

Vaše dijete i drugi jezik

Malo dijete i strani jezik   Mnogi roditelji se pitaju kad bi njihova djeca trebala početi učiti strani jezik. Kao što pokazuju istraživanja, ako je djetetov govorno-jezični razvoj uredan, nema baš mnogo smisla čekati do osnovne škole da bi se uveo novi jezik. Kao što smo rekli u... nastavak »

Blizanci - osobitosti razvoja govora i savjeti roditeljima

Istraživanja su pokazala da su blizanci skloniji usporenom razvoju govora i govorno-jezičnim poremećajima od ostale djece, osobito ako su se blizanci rodili prijevremeno i/ili imali nisku porođajnu težinu. Roditelji blizanaca usporenog govorno-jezičnog razvoja nerijetko izvještavaju da njihova djeca govore... nastavak »

Dječaci i djevojčice, prvo i drugo dijete: utjecaj spola i redoslijeda rođenja na razvoj govora

Jeste li znali?   •Roditelji razgovaraju drugačije sa djevojčicama nego sa dječacima. •Vrste igara utječu na početni razvoj jezika .•Mlađa djeca bolje usvajaju jezik kada su blizu starije braće i sestara.     Utjecaj spola: razlike između dječaka i djevojčica   Vj... nastavak »

Mucanje i zapinjanja u govoru

Autor: Ilona Posokhova, prof. logoped Što je mucanje? Vjerojatno je teško naći osobu koja se nikada u životu nije srela s osobom koja muca, bilo to dijete ili odrasli čovjek. Mucanje je u cijelom svijetu prilično prošireni poremećaj tečnosti, tempa i ritma govora koji se ispoljava u nevoljn... nastavak »

Veliki trikovi malih ljevaka

Stvarnost izgleda tako da praktički sva djeca ljevaci posjeduju golemu, gotovo mističnu voljnu kontrolu nad svojom psihičkom aktivnošću. Njihova nevjerojatna sposobnost spontanog (bez potrebe za dugim učenjem) konstruiranja prilično složenih programa ponašanja – svojstvo je kojim ih je obdari... nastavak »

Mali savjeti za poticanje odgovornosti i samostalnosti u djeteta

Poticati dijete u procesu formiranja vlastite individualnosti i samostalnosti izuzetno je složeno, no za roditelja i emocionalno izazovno. Roditelji radije osjećaju kako bi bili najsretniji kada bi uvijek mogli biti uz dijete. Nakon svega, njima je prirodno misliti da će uvijek ostati uz dijete, ispunjavati njegove ... nastavak »