Planet Zoe
Knjižara za roditelje

Razvoj fine motorike

Priprema za školu, osim razvoja predvještina čitanja i računanja, također uključuje razvoj vještina koje su korisne za buduće usvajanje pisanja, odnosno razvoj fine motorike prstiju. Tome pomaže crtanje, oblikovanje gline, plastelina i tijesta, te masaža vrhova prstiju. Vrlo je korisna gimnastika za prste, kao i nizanje perlica, zakopčavanje dugmadi, konstruiranje od papira, kotrljanje sitnih kamenčića ili loptica prstima, bojanje, vezanje čvorića na konopcima, itd.

Kada na policama u trgovini biramo dječje igračke, rijetko se pitamo zašto se neke od njih, za djecu stariju od tri godine, sastoje od sitnih dijelova. Vodimo se principom vanjske privlačnosti igračaka. Međutim, stručnjaci za dječji razvoj osmišljavaju ih tako da budu maksimalno zanimljive i korisne za razvoj fine motorike – što je temelj budućeg razvijenog govora.

Tome je mnogo pridonijela talijanska edukatorica i pedijatrica Maria Montessori. U svojem radu s djecom oslanjala se na tri principa – razvoj djetetova interesa prema igri, individualni pristup i oslonac za senzorički razvoj.

Finu motoriku treba razvijati od najranije dobi jer se zone koje odgovaraju za govor i pokrete prstiju u mozgu nalaze vrlo blizu. Poticanjem fine motorike, potičemo i susjedne zone što upravljaju govorom.

Kako biste zainteresirali dijete na početnim stupnjevima, važno je motoričke vježbe pretvoriti u zanimljivu igru – tada će ih dijete rado izvoditi.

Evo nekoliko igara za razvoj fine motorike koje se mogu igrati kod kuće i u dječjem vrtiću:

1. Uroniti šake u posudu s pijeskom, zrnjem ili bilo kojim sitnim predmetima. Pet do deset minuta miješati rukama sadržaj posude. Zatim uroniti ruke u posudu sa sadržajem drukčije teksture. Nakon nekoliko pokušaja dijete zatvorenih očiju uranja ruke u posudu i pokušava pogoditi njezin sadržaj, ali ne opipavajući prstima pojedine elemente.

2. Dijete prepoznaje oblike, brojke ili slova koja mu „pišete“ na desnom ili lijevom dlanu prstom ili štapićem.

3. Dijete prepoznaje predmet opipavajući ga rukom.

4. „Gumica“. Za ovu će vam vježbu trebati gumica za kosu dužine 4 do 5 cm. Svi prsti stavljaju se unutar gumice. Zadatak je pokretima svih prstiju pomaknuti gumicu na 360 stupnjeva prvo na jednu, a zatim na drugu stranu. Vježba se izvodi prvo jednom, a poslije drugom rukom.

5. Premještanje olovke među prstima, u smjeru od palca prema malom prstom i natrag, prvo jednom, a zatim drugom rukom.

6. Razvoju fine motorike vrlo pomažu igre koje uključuju crtanje. Tko će brže crtati kvadratiće ili kružiće, ili proći unaprijed nacrtani labirint?

7. Predložite djetetu da crta prstom na pladnju s prosutim zrncima riže ili heljde.

8. Dijete gužva maramicu za nos (ili plastičnu vrećicu) u ruci, počevši od jednog kuta, tako da mu se cijela maramica smjesti u šaci.

9. Predložite djetetu da složi mozaik od dugmadi raznog oblika i veličine.

10. Nasipajte u zdjelicu suhi grašak. Dijete recitira bilo koju pjesmicu i na svaki naglašeni slog premješta zrna graška iz jedne zdjelice u drugu. Prvo jednom rukom, zatim s obje ruke istodobno, pa naizmjenično palcem i kažiprstom, palcem i srednjakom, palcem i prstenjakom, te palcem i malim prstom.

11. Nasipajte suhi grašak u tanjurić. Dijete uzima jedno zrno palcem i kažiprstom te pridržava ga svim ostalim prstima unutar dlana (onako kako se to radi pri skupljaju bobica), pa uzima sljedeće zrno, pa još jedno, te tako nakuplja u dlanu pregršt zrnaca. Vježba se može izvoditi jednom rukom ili s obje ruke.

12. Vrlo su korisne igre vezanja vezica. One razvijaju kreativne sposobnosti, maštu, logičko mišljenje te profinjuju djetetov likovni ukus. Igra se obično sastoji od drvene pločice s rupicama i vezica koje treba vezati prema zadanom crtežu.

© Centar „Logoped Master“, Moskva. Članak je preveden na hrvatski i objavljen s dopuštenjem centra. Zabranjeno je svako neovlašteno kopiranje, citiranje i preuzimanje.
 © hrvatskog prijevoda Planet Zoe d.o.o.
 

Ovaj tekst je dosad pročitan 51993 puta.