Planet Zoe
Knjižara za roditelje

Razvojne priče za glasno čitanje

"Razvojne priče za glasno čitanje" je nova biblioteka nakladničke kuće Planet Zoe u kojoj smo započeli objavljivati priče za malu djecu koje potiču njihov cjelokupan razvoj.

Što su "razvojne priče":

- vezane su uz djetetovu svakodnevnicu i rutinu, prepoznavanje poznatih zbivanja i navika te usvajanje novih novih (npr. ritual odlaska na spavanje i dr.)

- priče u kojima se dijete poistovječuje s glavnim likom i prepoznaje svoje ponašanje i osjećaje (radost, strah, tugu, ljutnju...)

- potiču ga na oponašanje u svakodnevnim situacijama i time olakšavaju svakodnevnu rutinu (npr. buđenje, jelo, odlazak na spavanje, odlazak u šetnju)

- i roditeljima i djeci pomažu u rješavanju svakodnevnih situacija vezanih uz ponašanje i osjećaje (npr. djetetu se ne sviđa ponuđeno jelo, ne želi poći na spavanje, ne želi se obući za van, svađa s vršnjakom i dr.)

- kratke su, jednostavne za čitanje (osobito prije spavanje jer svaka priča traje 2 minute), lake za pamćenje i prepričavanje (potiču razvoj govora, pažnje i dr.)

- oduševljavaju dijete svojim toplim ilustracijama i potiču interes prema njihovom detaljnom proučavanju, kao i prema samostalnom čitanju

- olakšavaju samostalno čitanje (tiskane su tako da olakšaju početno čitanje)
 

Našu biblioteku Razvojnih priča otvorili smo objavom prekrasnih ilustriranih zbirki priča o zečiću Karlu - "Karlo, mama, tata i baka Zečić" i "Priče o zečiću Karlu" - svjetski poznate njemačke spisateljice i ilustratorice Rotraut Susanne Berner:

Zašto upravo te knjige?

Zato što su u njima:
ILUSTRACIJE koje stvaraju svijet djeci razumljivih i šarolikih predmeta.
JEDNOSTAVNI DIJALOZI koje pomažu odraslima u komunikaciji s malom djecom i potiču u mališana razvoj govora.
LIKOVI u kojima se prepoznaju i mališani i njihovi roditelji.
BESKRAJNE MOGUĆNOSTI maštanja i smišljanja novih razvojnih igara sa slikama.

Kako pomažu u razvoju govora?

Kratke i jednostavne priče građene oblikom dijaloga u sadašnjem vremenu pomažu mališanima u razvoju govora i ovladavanju vještinom prepričavanja, odnosno pričanja priča pravilnom slijedom događaja. Djeca stara samo 3 godine sposobna su samostalno prepričavati priče i glumiti njezine likove u jednostavnim igrokazima s roditeljem.

Kako razvojno djeluju na djetetovu osobnost?

Knjige o malenom zečiću Karlu pune su dražesnih i toplih obiteljskih priča. Karlo živi poput svih klinaca. Njegov dan počinje maminim osmijehom, subotom s tatom odlazi u trgovinu, ljetne praznike provodi kod bake, a navečer ne želi poći na spavanje. Možda mu se ne sviđa što se danas jede za ručak. S vremena na vrijeme naprosto voli grickati mrkvice. Uglavnom se lijepo igra sa sestričnom Katjom, ali ima dana kad se posvađaju. Jednom je čak poželio da usred ljeta bude Božić. Događa se da ružno sanja, ima dana kad se ljuti, a svaki dan roditeljima postavlja tisuću pitanja: „Zašto mrkva nije plave boje?“, "Zašto zečići nisu crveni?", "Zašto su vaše uši tako velike?" Stalno je veseo, osim kad je malo tužan. Takav je Karlo i zato ga djeca u cijelome svijetu jako vole.
Djeca se poistovječuju s glavnim likom i kroz njega bolje upoznaju sebe, svoje osjećaje i svoje ponašanje. Uče se nositi sa svakodnevnim situacijama na putu svoga razvoja.

Kako pomažu u ovladavanju samostalnim čitanjem?

Knjige o zečiću Karlu pomažu djeci da nauče čitati. Osim što očaravaju male čitatelje svojim dražesnim, toplim sadržajem i poznatim likovima, sastoje se od kratkih priča-dijaloga. Prva knjiga "Karlo, mama, tata i baka Zečić" sadrži kratke priče tiskane po 1-2 rečenice na stranicu (s velikim detaljnih ilustracijama). Rečenice su tiskane na način koji je maksimalno prilagođen za učenje čitanja. Druga knjiga "Priče o zečiću Karlu" predstavlja nastavak za čitače-početnike koji su već svladali osnovne vještine čitanja i sada se usavršavaju.

Knjige o dražesnom malom zečiću Karlu možete proučiti i naručiti u našoj online knjižari. Kliknite na sliku knjige koja vas interesira.

            

Uskoro ćemo objavite i druge dječje knjige u biblioteci "Razvojne priče za glasno čitanje" - priče koje potiču djetetov razvoj.

 

Ovaj tekst je dosad pročitan 32441 puta.